aCoDriver 3 - sanal yol arkadaşı!

acodriver 1
Eğer bir uygulama değerini binlerce dolar olarak biçerse, bu da doğal olarak kuşku ve merak uyandırır. aCoDriver 3 akıllı telefonunuzu, sanal bir araba sürme asistanına çeviriyor ve gerek duyduğunuzda, sizin elinizden tutup, gitmek istediğiniz yere varmanıza yardım ediyor.
Bugün bu uygulamanın verdiği vaatleri yerine getirip getiremediğini öğrenmek için, test ediyoruz.

Özellikler & Kullanım

aCoDriver 3, Avrupa trafik tabelalarına göre düzenlendi. Kişiden kişiye sonuçlar değişebilir.
acodriver 2Uygulamanın gururla bahsettiği fonksiyonlarını test etmeden önce, bazı basit donanım gereklilerini sağlamanız gerekiyor. Bugünkü testimiz Nexus 4’te yapıldı ve Nexus 4, hayli hayli bu gereklilikleri sağlıyor. Eğer daha eski bir cihazınız varsa, AndroidPIT App Center ya da Play Store’dan aCoDriver 3 uygulamasının hangi gereklilere ihtiyaç duyduğunu öğrenebilirsiniz. Bu gereklilikler uygulamanın fonksiyonlarıyla doğrudan ilgili. aCoDriver 3’ün cihazınızın ana kamerasına ulaşması gerekiyor trafik şartlarını görebilmesi için ve GPS olmadan da, olduğunuz yeri belirlemeniz oldukça zor olabilir. Benzer şekilde, bazı hesaplamaların gerçekleşmesi ve bulunduğunuz yerin hesaplanması için, iyi bir işlemci ve pil ömrü de gerekebilir. Gene de, araba için bir şarj kablosu edinmenizi öneririz.
acodriver 3
Ancak aCoDriver 3 aracınızın yerini belirlemekten çok daha fazlasını yapıyor. Aynen bir yol arkadaşı gibi, ya da yolu çok iyi bilen bir yolcu gibi, yolda olup bitenleri bu uygulama çok iyi analiz ediyor. Bu sayede sürücüye direksiyon başındayken gerekli bilgiler veriyor.
Kullanışlılığı çok iyi ve gerçeğe çok yakın. Mesela hız limiti konusunda çok güvenilir çünkü diğer navigasyon uygulamalarındaki gibi önceden belirlenmiş verilere değil, kameranın yolda ne gördüğüne göre verileri belirliyor. Siz arabayı sürerken, hız tabelalarını tarıyor ve ekranına yansıtıyor. Bu özelliği biz test ederken, çok faydalı oldu çünkü yolda birçok yol yapım sahası vardı.
acodriver 4
Diğer fonksiyonları, kullanışınızın ilk saatinde sizi etkiliyor. Mesela, uzaklık belirleyici uyarı, benim bildiğim, genelde son model arabalarda var ve arabaya ek olarak geliyor. Bu özellik uygulamada mevcut. Aynı zamanda Lane Assistant (mesela otoyolda), şeridi geçip geçmediğinizi uyaran bir sistem. Ayrıca sürücüyü olabilecek kaza durumlarından da farklı senaryolarla kurtarıyor. Bu çalışma olup olmadığını, hız sınırını vs. bildiğiniz yollarda pek önemli gibi gelmeyebilir ancak bilmediğiniz yollarda hayat kurtaran bir fonksiyon olabilir.
Ancak uygulama ne kadar harika olursa olsun, aCoDriver’ın tüm fonksiyonları, akıllı telefonunuzun kamerasının kalitesine bağlı. Bu yüzden, aCoDriver 3’ü kullanırken, iyi bir akıllı telefon kullanmak, altın değerinde. Bir sorun ise, geceleri gündüze göre (doğal olarak), uygulamanın doğru bir şekilde tabelaları taraması zorlaşıyor. Gene gece yolda kaybolmuyorsunuz; uygulama gene hız limitlerini gösteriyor. Ancak yolda yeni bir yol çalışması ya da tanımadığı yolları algılaması pek mümkün olmuyor ve bu sürücünün kendi bilgisine kalıyor. Aynı zamanda, uzaklık algılaması konusunda da geceleri kameranın etkisi azalıyor ve şerit uyarı sistemi de büyük ölçüde etkileniyor.
acodriver 5
Ancak geliştiriciler yerlerinde boş oturup beklemiyorlar. Zaman içerisinde, yeni özellikler ekleniyor. Mesela bu yeni versiyonunda, kamera görüntülerini kaydedebilme özelliği eklendi. Bu da demek oluyor ki, siz seyahat ederken, yolda size tatilinizi hatırlatacak hoş bir şeyler karşılaştınız, ya da kaza yaptınız, belgeleyebiliyorsunuz. Uygulamayı kullananların sormaları gereken soru, telefonumun hafızasında kapladığı yer ve kullandığı pil ömrü, bu uygulamanın kullanım avantajlarına değip değmediği.
Ben şahsen uygulamadaki farklı verileri gösteren çeşitli widgetların daha fazla kontrolüne sahip olmak isterdim. Çok güzel fonksiyonlar sunsalar da, bazen ekranı fazla dolduruyorlar. Ancak benim en büyük “şikayetim”, aCoDriver 3 arkada çalışırken, aynı anda çalışan navigasyon aracını kullanışsız hale getiriyor. Yol arkadaşınız kendisinden beklenen görevleri yerine getiriyor ancak deneme sürecinde, yanımda oturan arkadaşımdan yönler için hep navigasyon uygulamasından, aCoDriver’a geçmesini rica etmek zorunda kaldım. Navigasyon ve araba sürme asistanının bir arada olduğu bir uygulama gerçekten harika olurdu. Ya da navigasyon uygulamanızı kullanırken, aCoDriver’ın sadece istediğiniz özelliklerini ekranınızda görebilseydiniz, çok daha pratik olurdu.
Ekran & Kontroller
aCoDriver 3’ün grafik sunumu oldukça yüksek seviyede. Temel fonksiyonlar oldukça basit ve renk kodları, kullanıcı dostu.

Hız & İstikrar

aCoDriver 3, Nexus 4’te akıcı bir şekilde çalıştı. One X’te de sorunsuz çalıştı. Hiç kendi kendini kapadığı ya da donduğu bir durum olmadı.

Fiyat/Performans Oranı


aCoDriver 3 ücretsiz bir uygulama. Aynı zamanda reklam da içermiyor. Markette aCoDriver Free, Basic ve Pro’nun hep bir arada bulunması biraz kafa karıştırıcı. Versiyon 3’te, bunların hepsi bir araya getirilmiş.
aCoDriver 3’ü kesinlikle öneririm. Uygulama test süreci boyunca beni çok etkilemekle kalmadı ama aynı zamanda navigasyon gerekmeden bilmediğim yollarda gerçekten harika bir şekilde yardımcı oldu.
Cihazınızın kamerasının kalitesi dikkate alınması gereken bir unsur ancak kameranız yeteri kadar iyi sonuç veriyorsa, uygulamanın bazı ufak hataları, sunduğu tüm harika özelliklere bakılırsa, görmezden gelinebilir. Sonuçta ücretsiz bir uygulama ve denemeye değer. Ancak acoDriver ve navigasyon arasındaki uyumsuzluk çok da pratik değil. Bu yüzden sürücü bazen ikisinden birini seçmesi gerekiyor. Uygulamanın Türkçe versiyonunun da eklenmesi faydalı olur.

indir

0 yorum: