Çift ekranlı yepyeni bir akıllı telefon: YotaPhone!

yotaphone
Önünde LCD, arkasında ise kitap okumak için e-mürekkep (e-ink) teknolojili ekstra bir ekran bulunan çift ekranlı Rus malı akıllı telefon YotaPhone, Moskova'da düzenlenen bir törenle resmen tanıtıldı. 
yotaYotaPhone'un resmi tanıtımı bugün yapılmış olsa da cihaz aslında o kadar da yeni değil. AndroidPIT ekibi olarak önce Şubat ayında düzenlenen MWC'de, daha sonra da bu yılın Eylül ayında Berlin'deki IFA teknoloji fuarında YotaPhone'u elimize alma şansı yakalamıştık. Ama bu seri üretim öncesi üretilen ve bazı fonksiyonları halen sorunlu çalışan bir prototip moeldi. Şimdi ise elimizde seri üretimi yapılacak olan model bulunuyor. 
Arkası ve önündeki iki farklı ekranla tamamıyla yenilikçi bir fikri akıllı telefon piyasasına getiren YotaPhone'un Moskova'da düzenlenen resmi tanıtım törenini yazarlarımızdan Quentin Ducreux da yerinde takip etti. İşte YotaPhone'la ilgili ilk bilgilerimiz. 
Tasarım
Önden bakınca YotaPhone gayet normal bir akıllı telefon görünümü arz ediyor. 4,3 inçlik ekran, düzgün görünen bir kasanın içine gömülmüş, ortalıkıta gözü rahatsız ede herhangi bir donanım butonu ya da benzer bir pürüz yok. Ekranın çerçevesi kalın görünürken, 1 cm kalınlığındaki kasanın da çok ince olduğunu söyleyeymeyiz. Ancak YotaPhone'un asıl alamet-i farikası telefonun arkasını çevirince anlaşılıyor. 4,3 inçlik E-Ink (e-mürekkep) ekran arka yüzeyi büyük ölçüde kaplarken, kamera lensi ve LED ışık bu ekranın alt kısmına yerleştirilmiş.

phoneE-Ink Ekran

YotaPhone'un arkasındaki ikinci ekran, bu cihazı Android telefonlar arasında benzersiz kılıyor. Kağıt kalitesinde bir görünüm sağlayan e-mürekkep teknolojisi sayesinde fazla şarj tüketmeyen ikinci ekranı sürekli açık tutmanız mümkün. Bu özellikle sürekli önünüzde açık olsun istediğiniz ulaşım bilgileri ya da yolculuk esnasında okumak istediğiniz uzun metinler ve benzer durumlarda gerçekten son derece ideal. 640 x 360 piksel çözünürlüğündeki ekran fena bir görüntü de vermiyor. 
Bu ekstra ekranın bir başka avantajı da telefonu elinize almanıza gerek kalmaksızın e-mail mesajları ya da tweetleri, gerçek zamanlı olarak açık olan ekranda görebiliyor olmanız. Aynı şekilde gelen aramalar, randevular ya da hava durumu gibi pratik bilgiler de e-ink ekranda sürekli görüntülenebiliyor. Kindle kullananlar bilir, e-mürekkep teknolojisinin iki önemli avantajı var. Birincisi gerçek kağıt kalitesine yakınlığı yüzünden LCD ekranın aksine okuyanın gözünü yormayışı, ikincisi de müthiş enerji tasarrufu sağlaması. Dolayısıyla çok daha az pil harcayan bu ekstra ekran akıllı telefonların kısa şarj ömründen şikayetçi olanlara ilaç gibi gelebilir.  
 Yazılım
Yota'nın yeni cihazı, e-ink teknolojisine uyum sağlaması için özel olarak düzenlenmiş Android 4.2.2 işletim sistemiyle çalışıyor. Cihazda ayrıca, fotoğraf çekildiği zaman arkadaki e-ink ekrana bir kamera görünütü veren ve fotoğrafı çekilen kişinin istediği gibi gülmesini sağlayan ekstralar da bulunuyor. Cİhazda ayrıca e-mürekkep uyumlu uygulamalar gleiştirmek için bir SDk (Software Development Kit / Yazılım Geliştirme Kiti) de bulunuyor.

Özellikler

YOTAPHONE
SISTEMAndroid 4.2.2 Jelly Bean
EKRANÖn Yüz: LCD, 4,3 İnç, HD (720 x 1.080 Piksel); Arka Yüz: E-Ink, EPD, 4,3 İnç, 360 x 640 Piksel
İŞLEMCIKrait Dual-Core, 1,7 GHz
SISTEM RAM'I2 GB
DAHILI BELLEK32 GB
KAMERA13 MP, LED Flaş; 1 MP ön yüz kamerası
BAĞLANTILTE, UMTS, GSM, WLAN 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
SIMMicro-SIM
PIL1.800 mAh
BOYUTLAR133,6 x 67 x 9,99 mm
AĞIRLIK146 g
DIĞERFM Radyo

Fiyat 

Rus üretici Yota, resmi tanıtım töreninde cihazın başlangıç fiyatının 499 Euro (yaklaşık 1387 TL) olacağını duyurdu. Ancak şimdilik kaydıyla YotaPhone'un Türkiye'ye gelip gelmeyeceğini ve gelirse muhtemel satış fiyatının ne olacağını bilemiyoruz. 
Kaynak: Basın Bülteni
Kaynak: AndroidPid

0 yorum: